Η ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ!

Όπως τα πουλιά έτσι και τα έργα δεκάδων παιδιών ανά την Ελλάδα θα ταξιδέψουν κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής των άγριων πουλιών στα Ιόνια νησιά. Στόχος; Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες να γνωρίσουν το δύσκολο ταξίδι των πουλιών μέσα από τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών.

Η κινητή έκθεση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Ταξίδια στον αέρα» επισκέπτεται από τις 20 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2015 τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και τους Παξούς, στο πλαίσιο της μεσογειακής εκστρατείας «Ασφαλή Καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά», που στοχεύει στην εξάλειψη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας. Συνολικά 12 νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια από το Μεσολόγγι, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Αιτωλοακαρνανία συμμετέχουν στην έκθεση με θέμα το δύσκολο μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή του σημαντικού εκπαιδευτικού και μαθητικού έργου των σχολείων της περιοχής και η επαφή των ενηλίκων με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των παιδιών.

Η παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία άγριων πουλιών, τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, είναι δυστυχώς μέχρι και σήμερα ένα εκτεταμένο φαινόμενο στην Ευρώπη, αλλά και στα Ιόνια νησιά. Μάλιστα θεωρείται ευρέως μία πλήρως αποδεκτή πρακτική στην Ελλάδα, αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε πλήρης έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη.

Ζάκυνθος 20, 21, 22 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Κέρκυρα 24,25, 26 Ιουλίου στην Πλατεία Σαρόκου
Παξοί 27, 28, 29 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία

Με την ανοχή του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος η μαζική εξόντωση Τρυγονιών στο Ιόνιο

Με τη σιωπηρή ανοχή του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και των τοπικών πολιτικών αρχών, διεξήχθη σχεδόν κανονικά και φέτος η ανοιξιάτικη παράνομη σφαγή χιλιάδων Τρυγονιών σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους και Οθωνούς. Παρότι για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια επιχειρήθηκε ο συντονισμός των Δασικών Υπηρεσιών, η πολιτική πρωτοβουλία έλειψε δια της σιωπής της δείχνοντας έτσι ανοχή στη μη εφαρμογή του νόμου.

Η πολυετής αλλά και παρωχημένη «παράδοση» εκατοντάδων λαθροθήρων δε σταμάτησε φέτος τον Απρίλη, παρόλη την εντατική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας μέσω της εκστρατείας «Το Ταξίδι Είναι Ζωή» και του ντοκιμαντέρ «Μ’ ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια», το οποίο προκάλεσε αίσθηση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι λαθροθήρες κατάφεραν φέτος να επιβάλουν το «νόμο του ισχυρού», αφού η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε μετά την επίθεση κατά των δασικών αρχών της Ζακύνθου ως αντίδραση για τους ελέγχους.

Η ανοιξιάτικη λαθροθηρία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά και την ελληνική νομοθεσία, που ορίζουν ότι απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε είδους κατά τη διάρκεια της εαρινής μετανάστευσης. Η άσκηση θήρας αυτήν την περίοδο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών, καθώς αυτά κατευθύνονται, πολλά ήδη ζευγαρωμένα, στους τόπους φωλεοποίησής τους.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει τον νόμο και να δώσει στίγμα μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο.

«Η έλλειψη οποιασδήποτε απάντησης στις επιθέσεις που δέχτηκαν οι αρχές, αλλά και το γεγονός ότι οι λαθροθήρες κυνήγησαν φέτος κανονικά, με πολύ περιορισμένους ελέγχους στη Ζάκυνθο, καταδεικνύει την πλήρη ασυλία που απολαμβάνουν οι λαθροθήρες από την πολιτική ηγεσία, τόσο στο Υπουργείο όσο και τοπικά στα Ιόνια νησιά. Οι λαθροθήρες επικαλούνται το "δικαίωμα" τους σε μία υποτιθέμενη “παράδοση”. Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε για παράδοση όταν το Τρυγόνι έχει μειωθεί κατά 70% από το 1980, δηλαδή έχουμε την καταστροφή του ίδιου του θηράματος των κυνηγών; Πώς μπορούμε να αποκαλούμε παραδοσιακό ένα κυνήγι του οποίου τα τεχνικά μέσα έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να αποτελούν μία άνιση μάχη για έναν πληθυσμό που αυτή τη στιγμή οδεύει εξαντλημένο προς τους τόπους αναπαραγωγής του;», αναφέρει η υπεύθυνη πολιτικής της Ορνιθολογικής, Μαλαμώ Κορμπέτη.

Σημειώσεις
Από το 2011, η Ορνιθολογική, μαζί με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία (LIFE+11 INF/IT/000253 Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας) στη Μεσόγειο για τη μετανάστευση των πουλιών και τα προβλήματα που δημιουργεί η λαθροθηρία. Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα μεταναστευτικά περάσματα που δεν είναι ασφαλή για τη στάθμευση των πουλιών την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Δείτε περισσότερα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ «Ασφαλή καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά» στο διεθνές site

Παρακολουθείστε και μοιραστείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ κατά της λαθροθηρίας από το κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθείστε μας στο Facebook

Για πληροφορίες: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μαλαμώ Κορμπέτη, τηλ. 6946249450

ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ

Οργανωμένος όχλος λαθροθήρων επιτέθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου το πρωί στον Δασάρχη Ζακύνθου με αφορμή την έναρξη ελέγχων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές, οι οποίες ακόμη παραμένει άγνωστο πώς οργανώθηκαν, πλην όμως στη «συγκέντρωση» συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, οι λαθροθήρες στη Ζάκυνθο απολαμβάνουν πλήρη ασυλία, με τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Κολοκοτσά, να δηλώνει ότι «δεν δεχόμαστε να συμβεί σαν νησί» ο έλεγχος της λαθροθηρίας. Άραγε η παρανομία στη Ζάκυνθο εξαιρείται από τον έλεγχο της Πολιτείας;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου, έτσι ώστε η τακτική του τραμπουκισμού να μην επικρατήσει ως νόμος του ισχυρότερου. Για δεκαετίες στη Ζάκυνθο επικρατεί η ασυδοσία και το περιβαλλοντικό έγκλημα, εντελώς ανεξέλεγκτο από τις τοπικές αρχές. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την έως σήμερα πλήρη απουσία ελεγκτικού μηχανισμού των παρανομιών και την πλήρη απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σημείωση

Από το 2011, η Ορνιθολογική, μαζί με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέλη του δικτύου της BirdLife International, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία (LIFE+11 INF/IT/000253 Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας) στη Μεσόγειο για τη μετανάστευση των πουλιών και τα προβλήματα που δημιουργεί η λαθροθηρία. Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία προειδοποιεί για τη ραγδαία μείωση του Τρυγονιού (70% από το 1980) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα μεταναστευτικά περάσματα που δεν είναι ασφαλή για τη στάθμευση των πουλιών την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:
http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=79246&sID=320

Supporter & Beneficiaries

Demo Demo Demo Demo Demo leaving is living project